2022.06.10.
Agóra Veszprém
A tolonc

A TOLONC A MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁLON

A TOLONC A MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁLON
Kertész Mihály népszínmű-adaptációjában egy lopással vádolt cselédlányt toloncolnak vissza a falujába. A sokáig elveszettnek hitt, Jászai Marit is felvonultató némafilm igazi filmkülönlegesség.
A tragikus családi hátterű Angyal Liszka a városba megy, és beáll cselédnek Kontráékoz, ahol Kontráné fia, Miklós rögtön beleszeret. A fiatal parasztlányt azonban lopással vádolják meg, visszaküldik a falujába, ahol öngyilkosságot kísérel meg. Ez az Erdély gyönyörű tájain forgatott népszínmű-adaptáció igazi filmkülönlegesség. Elveszettnek hitt kópiája Amerikából került elő, Jászai Marinak ez az egyetlen fennmaradt filmje, és a Casablanca későbbi rendezőjének, Kertész Mihálynak is mindössze két nagyjátékfilmjét találták meg teljes hosszában a magyarországi korszakából – az egyik A tolonc.
Rendező: Kertész Mihály
Szereplők: Berky Lili, Várkonyi Mihály, Jászai Mari, Szentgyörgyi István
Bővebb információ a filmről és jegy vásárlás: https://mozgokepfesztival.hu/film/a-tolonc
Vetítés:
Június 10., 21:00 / Agóra Kulturális Központ
ℹ️ https://mozgokepfesztival.hu/
A Magyar Mozgókép Fesztivál 2022-ben többféle jegyvásárlási konstrukcióval lesz látogatható. Kedvezményes és normál árú bérletekkel, szakmai akkreditációval és filmenként, programonként megváltható egyedi jegyekkel készülünk filmrajongó vendégeinknek.
????Információ a bérletekről: https://mozgokepfesztival.hu/jegy-info
????Online jegyértékesítés: https://mozgokepfesztival.hu/jegyek
A fesztivál bérletekből származó bevételből fiatal filmesek oktatását támogatjuk. A támogatás részleteiről további információ hamarosan elérhető lesz közösségi felületeinken és weboldalunkon.
A csodálatos Veszprém-Balaton régióban, 2021. június 23-26. között kerül megrendezésre az új Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket
Kezdés:  21:00
Belépő:  500.-
Helyszín:  Veszprém Agóra

filmvetítés mozi