2020.04.09.
Veszprémi Programiroda
A magyar költészet napja - "Száz titok kavarog" - ELMARAD!

Kedves Közönségünk!

A „Szát titok kavarog” című előadás elmarad.
A helyszínen megvásárolt jegyek visszaváltására a veszélyhelyzet feloldását követő 30 napon belül lesz lehetőség. Az online megvásárolt jegyek visszavásárlásával kapcsolatban a későbbiekben adunk tájékoztatást, az ezzel kapcsolatos friss információkat az egyes programoknál tesszük közzé.
Az aktuális információkért, kérjük, kövessék figyelemmel a Hangvilla holnapját illetve a Hangvilla és a Veszprémi Programiroda Facebook oldalát!
Tájékoztatjuk vásárlóinkat, hogy a Veszprémi Programiroda Jegypénztára 2020. március 17-től a veszélyhelyzet feloldásáig zárva tart. 

Száz titok kavarog”
zenés, irodalmi est

„Úgy érzem s bátran vallom, hogy az európai magyar lelkének a szószólója vagyok.”          (Budapesti Napló 1906)

   Ady Endre új személyiség-felfogást, nemzeti önismeretet, s ezek talaján egy merőben új, modern és merész költői nyelvet hozott a XX. század eleji magyar szellembe. Mindezt oly módon, hogy eközben mély gyökerekkel kapcsolódott hazája történelmébe, kultúrájába. Kora válságát, a hagyományos európai világkép és értékrend összeomlását nem csak önmaga, de a közösség, a nemzet identitásvesztéseként élte meg. Nem kisebb célt tűzött maga elé, mint  a még megmaradt értékeknek az átmentését, újrafogalmazását, az „új időknek új dalaival” való ötvözését.
Ez a műsor a népzene és a klasszikus zene sajátos ízeivel kíván segíteni a hallgatóságnak elmélyedni Ady Endre költészetében úgy, hogy az útkereső, vívódó, gyarló ember gondolatait, igazságait felidézve élményt és hitet adjon. Reményt, sőt meggyőződést ahhoz,  hogy globalizálódó világunkban van még a kultúra értékeit őrző, továbbadó és szerető ember, aki nyilvánvalóan európai, egyszerre keleti és nyugati, ezzel együtt magyar.

Csík János népzenész és előadóművész hosszú évek óta dolgozik együtt Őze Áron színművésszel. Együttműködésük eredményeként néhány évvel ezelőtt született meg az ADAGIO című rendhagyó zenés-irodalmi estjük, amelyet Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Dresch Mihály szaxofon művésszel közösen állítottak színpadra.
Ennek sikere alapján született az Ady életműből készített „Száz titok kavarog” című előadás, melynek során a magyar népzene, a klasszikus zene, a magyar jazz ízű muzsika és a vers sajátos egymásba fonódása jelenik meg.
Ennek megvalósításában közreműködik Aux Éva színművész és énekesnő, Bognár András, Vizeli Máté népzenészek és a Budapesti Kamarazenei Műhely.
 

Kezdés:  19:00
Belépő:  3800 Ft
Helyszín:  Hangvilla Színházterem

irodalmi rendezvény koncert