2017.05.26. - 2017.05.26.
Laczkó Dezső Múzeum
Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2017 – Veszprém

2017. május 26. péntek

Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2017 – Veszprém

2017. május 26. péntek

 • Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
 • Művészetek Háza Dubniczay-palota
 • Művészetek Háza Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
 • Laczkó Dezső Múzeum

 

 

 

Részletes program

Iskolás nyílt nap Veszprém múzeumaiban, kiállítóhelyein

 2017. május 26. 8-14 óráig

 1. Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
 2. Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktár, Török Ignác utca 5.
 3. Laczkó Dezső Múzeum, Várbörtön Vár utca 19.
 4. Művészetek Háza Modern Képtár-Vass Gyűjtemény, Vár utca 3-5.
 5. Művészetek Háza Dubniczay-palota, Vár utca 29.
 6. Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Múzeuma, Vár utca 35.
 7. Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Érseki Palota, Vár utca 16.

Minden veszprémi általános- és középiskolának újra itt a lehetőség ellátogatni Veszprém városának múzeumaiba, kiállítóhelyeire! A Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmával egy-egy kiválasztott osztály részesülhet múzeumi élményben, interaktív tárlatvezetésben, múzeumpedagógiai foglakozásban. Célunk azon osztályok megszólítása, és azon tanárok érzékenyítése, akik eddig távol maradtak a kultúra ezen intézményeitől! Az előre szervezett csoportokat az intézmények múzeumpedagógus és muzeológus kollégái kalauzolják a kiállítások izgalmas, titokzatos és rejtett világában. Az Iskolás nyílt nap során 3 intézmény, 7 helyszínen, 21 csoportban, közel 600 gyermeket fogad és vezet be a múzeumok világába! Előzetes bejelentkezéshez kötött, zártkörű program.

 Ingyenes programok

 

Arany 200 - tárlatvezetés

Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.

 •  2017. május 26. 14-15 óráig

A Laczkó Dezső Múzeum Arany 200 című kiállításába várjuk az érdeklődőket, egy összművészeti, női tárlatvezetésre. Sipos Anna művészettörténész, Ács Anna muzeológus és a Veszprémi Egyetemi Színpad lányainak közreműködésével egyedi, női szemszögből ismerhetik meg a látogatók Arany János balladáinak világát és Udvardi Erzsébet illusztrációinak hangulatát.

 

 

Szent László emlékezete – tárlatvezetés

 Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.

2017. május 26. 15-16 óráig

A Laczkó Dezső Múzeum Szent László emlékezete című kiállításába várjuk az érdeklődőket, egy összművészeti tárlatvezetésre. Fogl Krisztián történész az Veszprémi Alig Színpad férfi tagjainak közreműködésével egyedi, az erősebbik nem szemszögéből ismerhetik meg a látogatók Szent László király udvarát és életét.

 

Tárlatvezetés a Fény/Szín/Forma állandó kiállításban valamint a Színkontraszt - Dorothee Joachim és Gál András közös tárlatán

 Művészetek Háza Modern Képtár Vass László Gyűjtemény, vár utca 3-5.

2017. május 26. 14-15 óráig

Dorothee Joachim Kölnben, Gál András Budapesten él és dolgozik évtizedek óta a Színfestészet bűvöletében. A monokróm festészet közel száz éves múltra tekint vissza. Aleksandr Rodchenko 1921-ben festette meg „Tiszta Vörös, Tiszta Kék és Tiszta Sárga” festményét. Több jelentős kiállításon állítottak ki együtt, így 2003-ban New York-i Hunter College-ban a Seeing Red címen megrendezett nagyszabású nemzetközi festészeti seregszemlén vagy a berlini Mies van der Rohe Hausban megvalósult Hauptsache Grau című tárlaton. Műveik a Karl Ernst Osthaus Museum kollekciójában is megtalálhatók. A Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériájában szintén együtt állítanak ki; szürke, fehér és sárga monokróm munkáikból egy válogatást a tárlaton.

 

Tárlatvezetés Ughy István Aranykor című kiállításán

  Művészetek Háza Veszprém/Csikász Galéria, Vár utca 17.

2017. május 26. 15-16 óráig

Ughy István Erdélyben, Székelykeresztúron született 1938-ban. Ughy István 1990-ben telepedett le Pápán, azóta folyamatosan jelen van a megye, a régió művészeti életében. Figuratív festő, mélyen expresszív szemléletmóddal és ecsetkezeléssel, harsány, ünnepélyes vagy éppen figyelemfelkeltő színekkel helyezi szembe egymással a régen elmúlt korok tapasztalatát viselő és a mai posztmodern, erkölcseiben csorbult embert.

 

Tárlatvezetés Vojnich Erzsébet Párbaj című kiállításán

   Művészetek Háza Veszprém, Dubniczay-palota /Várgaléria, Vár 29.

2017. május 26. 16-17 óráig

A Munkácsy Mihály- és Prima Primissima-díjas festőművészt.

Vojnich Erzsébet szabadfoglalkozású képzőművész.

Vojnich mestere a festésnek. Az, hogy egy nagyon önkorlátozott, nagyon fukar színskálával képes sokteremnyi tárlatot és több évtizedes pályát izgalmasan betölteni, önmagában bizonyíték. A feketétől a feketéllőn rozsdásig, a mogorva barnától az ezerféle szürkéig terjedő, néha koszlott sárgákat és csüggedt vöröseket megengedő palettája átlagfestő esetében unalmat és manírt ígérne. Csakhogy Vojnich úgy bánik ezzel a spártai színvilággal, olyan pompásan váltja és adagolja, mint egy elszabadult kolorista a maga zengő színeit.

 

Kedvezményes palotalátogatás

Kiegyezés és koronázás – 1867 Kiállítás és tárlatvezetés az érseki palotában

  Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Érseki Palota, Vár utca 16.

2017. május 26. 16-17 óráig

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény munkatársai kedvezményes belépőjeggyel és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket az érseki palota épületébe, az osztrák–magyar kiegyezés valamint I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázásának 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon.

 

KultúrSéta – eddig csak elmentél mellette?!

Találkozó pont: István király és Gizella királyné szobra, Vár utca 20.

2017. május 26. 17-19 óráig

Útvonal: Boldog Gizella Múzeum - Érseki Palota- Dubniczay-palota - Csikász Galéria - Tűztorony - Modern Képtár-Vass Gyűjtemény - Hősök Kapuja – Óváros Galéria - Utas és Holdvilág Antikvárium – Mestermű Galéria – Szilágyi László Utcagaléria – Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér – Veszprémi Petőfi Színház – Eötvös Károly Megyei Könyvtár – Laczkó Dezső Múzeum

Városi kultúrtörténeti sétára várjuk a veszprémieket! Vezetőink segítségével olyan titkokat és érdekességeket is megtudhatnak, mint az ágyúgolyók rejtélye, latin feliratok valódi jelentése, bepillanthatunk fülkeszobrok háta mögé, titkos helyeket fedezhetünk fel, épületdíszítmények ikonográfiáját fejthetjük meg.

 

Szűcsinger piknikkoncert

Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.

2017. május 26. 20-22 óráig

Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián zenés verses, verses zenés piknikkoncertje

Egy zenész és egy költő, Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs közös sorozata közös rajongások (Beatles, Petőfi, kabaré stb.) mentén. A Laczkó Dezső Múzeum melletti ligetben, piknikkoncertre várjuk az alternatív zene, a kortárs magyar költészet, az ikonikus zenék és a társművészetek kedvelőit! Takarókkal, lampionokkal, szomjoltó nedűkkel, és édes-sós finomságokkal várjuk a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-n résztvevőket!

 

 

Kísérőprogramok

Újratervezés – Veszprém 60761 színe

Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet sétány 1.

2017. május 26. 14-20 óráig

Gombrich Mester Művészeti Tanodájának szabadtéri újratervező projektje várja a családokat! A 10 ikonikus veszprémi épületet ábrázoló óriás színező remek lehetőség újratervezni városunk épületeit és környezetüket. A táblafestékkel fedett fa installációs rendszer a Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmával egy különleges interaktív és művészeti városkörképpel várja az újratervezőket! Te milyennek látod, miként látogatnád szívesebben Veszprém kulturális helyeit?

 

Népi játék udvar

 Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet sétány 1.

2017. május 26. 14-20 óráig

A Bakonyi Ház udvarában a gyermekek megismerkedhetnek és kipróbálhatják a népi játékok legnépszerűbb darabjait! A gólyalábazás és mocsárjárás izgalmai mellett hasznosságát is megtanulják, próbára tehetik ügyességüket a karikahajtás és célba dobás során, a családok és baráti társaságok összemérhetik csapatszellemüket, nagyapák hívhatják ki malompárbajra unokáikat! A Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmával egész délután játékos időutazáson vehetnek részt az érdeklődők.

 

Folyamatos kedvezmények:

 • Dubniczay-palota: 50 %-os kedvezmény a belépő árából, meghirdetett programok ingyenesen látogathatók
 • Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény: 50 %-os kedvezmény a belépő árából, meghirdetett programok ingyenesen látogathatók
 • Laczkó Dezső Múzeum ingyenes belépés a Bakonyi Házba és a Laczkó Dezső Múzeum főépületébe
Kezdés:  08:00
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

családi rendezvény egész napos rendezvény gyermekprogram kiállítás tárlatvezetés zenés előadás