
Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017 Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára.
„Az asztal mindenkor oly oltár volt…”
19. századi asztali tárgyak és étkezési szokások
A Múzeumi Szabadegyetem márciusi előadására 2017. március 14-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.
A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a 19. századi asztali tárgyakkal és étkezési szokásokkal foglalkozik. A téma Kákonyi Anna történész előadásában kerül bemutatásra.
Az előadásra érkezőket finom falatokkal várjuk a Nasska - a rétesező jóvoltából.
A mai kor embere gyakran némi nosztalgiával gondol a 19. század táplálkozáskultúrájára, amikor annyi figyelem és idő jutott az ételkészítésre és magára az étkezésre, ami ma szinte elképzelhetetlen. Leginkább a század utolsó harmadának polgári és főúri életmódját szoktuk e tekintetben irigylésre méltónak tartani.
Az előadásban szó lesz többek között az ebben a korántsem egységes korszakban kialakult és a század folyamán is változó étkezési rendről, az asztali illem szabályairól és mindezekkel szoros összefüggésben a terített asztal tárgyairól: alapanyagokról, formákról, feledésbe merült tárgytípusokról, különleges evőeszközökről.
Kákonyi Anna
történész
előadás